Vang vrolijkheid in een vaas met de Gerbera

De kracht van de Gerbera? Haar frisse kleur en speelse vorm. Met Gerbera’s breng je een grote dosis vrolijkheid in huis. Bovendien past deze bloem bij iedere gebeurtenis, dus met Gerbera’s zit je altijd goed.


Kleuren en vormen

Zeg je Gerbera, dan zeg je kleur! De basiskleuren van de Gerbera zijn wit, rood, geel, roze, paars, oranje en groen. De bloem is er ook tweekleurig, meerkleurig en in diverse afgeleide kleuren van de basiskleuren. Het hart van deze bloem kan zwart of groen zijn. Kortom; volop keuze in kleur. De vorm oogt ook zo vrolijk. Is het je wel eens opgevallen dat als een kind een bloem tekent, dat dit de vorm van de Gerbera is?


Herkomst

De Gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot het plantengeslacht Asteraceae, oftewel Compositae. Dit geslacht heeft haar oorsprong in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. Wist je dat in Nederland jaarlijks wel 900 miljoen Gerbera’s worden geproduceerd? Een populaire bloem dus.


Zo kwam de gerbera aan haar naam

Fleur, Madelief of Roos: we houden van bloemennamen voor kinderen. Maar wist je dat bloemennamen soms ook van mensen komen? Gerbera bijvoorbeeld, aangenaam.


Nieuwsgierigheid is van alle tijd, dit leidde er vanaf de vijftiende eeuw toe dat stoere kerels de wereldzeeën over voeren. Om vervolgens in ‘nieuwe‘ landen allerlei exotische bloemen en planten te ontdekken. Die bloemen en planten gaven ze dan een naam en ze namen ze mee terug op de boot, terug naar huis. 


Naast ontdekkingsreizigers gingen ook steeds vaker plantkundigen mee op de boot. Zo ook Jan Frederik Gronovius (1690- 1762), burgemeester van Leiden en curator van de universiteit. Als amateur-botanicus was hij specialist in Noord-Amerikaanse planten, maar maakte ook een uitstapje naar Zuid-Afrika. Daar stuitte Gronovius op de vrolijke gerbera, toen nog zonder naam. Hij vernoemde deze bloem naar de Duitse arts Traugott Gerber en de gerbera was gedoopt.