Sociaal ondernemen volgens Bloemerie 88


Een tijdje geleden hebben we al aangekondigd dat we maatschappelijk verantwoord zijn gaan ondernemen. We vinden het belangrijk dat iedereen een kans krijgt in de maatschappij. Hieronder staat het artikel en filmpje over de samenwerking tussen Bloemerie 88 en Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant. Sociaal ondernemen volgens Bloemerie 88


Bij Bloemerie 88 in Oss bloeien niet alleen de bloemen. Ook kandidaat Domenique krijgt de kans om te groeien en zich te ontwikkelen. In oktober 2018 begon zij als stagiaire bij Bloemerie 88. In september gaat ze in dienst bij Bloemerie 88 als volwaardig medewerkster. Voor Bloemerie 88 een succesvolle én sociale manier om vacatures in te vullen!

 

Stagiaire Domenique is een leerling van HUB Noordoost-Brabant. Deze organisatie biedt onderwijs op maat voor kinderen en jongeren met complexe leer- en opvoedingsvragen. De leerlinge van HUB Noordoost-Brabant zocht een mooie en creatieve stage bij een bloemist. Bloemerie 88 kon die bieden. Met behulp van Liz Barker van het WSP Noordoost-Brabant werd er, tegen het einde van de stage, gekeken op welke manier Domenique het beste in dienst kon komen bij Bloemerie 88. En welke begeleiding en subsidiemogelijkheden daarbij eventueel van toepassing zijn. Voor Harold, eigenaar van Bloemerie 88, prettig om op het advies van Liz terug te kunnen vallen. “Met deze kandidaat hebben we geen jobcoaching nodig, maar het idee dat we daar wel gebruik van kunnen maken in de toekomst, en dat we altijd kunnen bellen naar het WSP als we toch hulp nodig hebben met deze of toekomstige kandidaten, is erg prettig. Het maakt het voor mij als ondernemer makkelijker om dit avontuur aan te gaan!”


Aandacht voor ontwikkeling
Harold, eigenaar van Bloemerie 88, heeft duurzaam en maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel staan. “Ik vind dat iedereen een kans moet krijgen om mee te draaien in de maatschappij.” Hij hoefde dus niet lang na te denken toen hem gevraagd werd of hij een stageplek had. Domenique kon meteen aan de slag. De leerlinge loopt sinds oktober 2018 drie dagen per week stage bij de Bloemerie 88. Hier is ze werkzaam als allround winkelmedewerkster, houdt zij zich bezig met het schoonhouden van de winkel en het ondersteunen van de bloemisten. Harold: “Wij zijn erg blij met haar komst en de groei die ze doorgemaakt heeft. Ze kan nu zelfs al haar eigen miniboeketjes maken.” Harold merkt op dat het niet altijd vanzelf ging. Persoonlijke aandacht en geduld voor de kandidaat zijn cruciaal. “Soms moet je iets twee keer uitleggen, haar werk extra controleren of wat vaker een luisterend oor bieden”, vertelt Harold. “Maar als je dan iemand écht ziet opbloeien, dan geeft je dat als werkgever een heerlijk gevoel.”

Inlevingsvermogen
Het succes van de stage is mede te danken aan het inlevingsvermogen van Harold en zijn andere medewerkers: “Ik weet hoe het is om in een hokje geplaatst te worden.” De empathie die Harold voor de stagiaire heeft, zorgt voor een positieve uitwerking op haar als persoon. En ook de andere medewerkers van Bloemerie 88 hebben zich ingeleefd in Domenique. Zo merkt Harold dat de kandidaat steeds vaker haar gevoelens durft te delen. Harold: “Wanneer je écht naar mensen luistert ontwikkel je een band met ze. Iedereen voelt zich wel eens niet goed genoeg. Dat vind ik zonde, want ieder mens heeft talenten.”


Verantwoordelijkheid
Domenique start vanaf september als volwaardig medewerkster. Zij gaat 18 uur per week werken. Maar haar verantwoordelijkheden werden al tijdens haar stage uitgebouwd. Zo kreeg ze de verantwoordelijkheid om boodschappen te doen, maar ook om stagiaires, die een snuffelstage lopen, te begeleiden. “Doordat wij haar verantwoordelijkheid geven groeit haar zelfvertrouwen. Dit zien wij terug in het werk maar ook op andere vlakken. Zo wordt ze nu niet meer elke dag gebracht en gehaald door haar moeder, maar komt ze zelfstandig naar het werk. Op die ontwikkeling mag Domenique trots zijn!”


Harold wil andere werkgevers stimuleren ook sociaal te ondernemen: “Als ik zie wat wij in 9 maanden bereikt hebben, geeft mij dat veel voldoening. Ga de uitdaging aan! Vaak heb je voordat je begint al een oordeel maar ervaar het eens. In de praktijk zullen deze kandidaten je verrassen. Geef ze aandacht en ze gaan floreren.”