Bloem van de maand maart: Ranonkel

Lok de lente in huis met ranonkelsWie de lente (alvast) uitbundig wil vieren, is bij de ranonkel aan het juiste adres. De knolletjes van deze seizoensbloem worden in het najaar al geplant, zodat jij in de lente kan genieten van haar bijzondere schoonheid.


De ranonkel staat symbool voor charme. In de Victoriaanse tijd was de boodschap van een bos ranonkels: ‘Ik vind je rijk aan aantrekkelijkheden’. Dat waren nog eens tijden! Deze bloem is er in het wit, geel, oranje, roze, rood en paars. Haar bloemblaadjes zijn een soort van schubben, die langzaam openen tot je diep in haar hart kunt kijken.


Inspiratieboeket

In het kleurrijk gebonden boeket (onderaan op de foto) zijn andere bloemen gebruikt, namelijk verschillende ranonkels, vingergras en limonium. Het blauw van de limonium maakt dat alle kleuren van de kleurencirkel in het boeket zitten. Verder viert de vrolijke ranonkel graag samen de lente met bloemen als de tulp, chrysant, iris en anjer. 


Verzorging van de ranonkel

Je hebt het langst plezier van ranonkels als je een stukje van de stelen afsnijdt en de bloemen in een schone vaas zet met schoon water en bolbloemenvoedsel. Niet te veel water, want daar kunnen de harige stelen niet goed tegen. De ranonkel drinkt gulzig; je moet de vaas dus regelmatig bijvullen. En ten slotte: de bloemen blijven het langst mooi op een koele, tochtvrije plaats.


Meer vrolijke voorjaarsfoto's van de ranonkel vind je op onze Facebook-pagina!