Bloem van de maand januari: de tulp

Ah, de tulp! Hollandser kan het haast niet, zou je denken, maar de tulp komt oorspronkelijk uit Iran, Afghanistan en Kazachstan. Nomaden namen de bloemen mee naar Turkije, waar sultans een tulp op hun tulband droegen. De bloem kreeg zo zijn naam: ‘tulipan’ betekent tulband.


Kleuren en vormen van de tulp

De populaire tulp is verkrijgbaar in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met bloemblaadjes in meerdere kleuren. Ook qua vorm heb je genoeg te kiezen. Zo zijn er tulpen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en de elegante lelietulp.


Verzorging van de tulp

Met deze verzorgingstips geniet je vijf tot twaalf dagen van je tulbandjes:


Symboliek van de tulp

Geef je tulpen, dan geef je in sommige gevallen ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen bijvoorbeeld onstuimige liefde en zwarte tulpen: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen’. Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en er ontstond al snel een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol kocht je in die tijd een heel grachtenpand in Amsterdam! Die tijden zijn voorbij, maar een mooie bos tulpen ín huis voel je je nog steeds heel rijk.