Als je één bloem zou mogen kronen tot koningin van de zomerbloemen, dan is het wel de majestueuze zonnebloem. Wist je dat de bloem in de natuur meedraait met de zon overdag? 's Nachts keert de bloemknop dan weer terug naar het oosten. Heliotropisme noemen we dat fenomeen.
Naast de bekende gele zonnebloem, kun je ook kiezen voor oranje, bruine, crèmekleurige en donkerrode versies. Wat betreft vorm is er ook nog variatie: er zijn zonnebloemen met grote of kleine bloemen, met een enkele rij bloemblaadjes of meerdere kransen.
De zonnebloem staat vaak symbool voor de zon en de liefde. In de Griekse mythologie wordt nimf Clytia smoorverliefd op de zonnegod Apollo. Hoewel Clytia heel mooi was, beantwoordde Apollo haar liefde niet. Het resultaat: Clytia stierf van ellende, veranderde in een zonnebloem en draaide zo voortdurend mee met de zon, om haar zonnegod te kunnen zien. Wat een dramatische love story.
De zonnebloem komt eigenlijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Indianen aten daar de pitten uit de bloem, samen met bonen, mais en pompoenen. De officiële naam van de zonnebloem is trouwens Helianthus, een samenvoeging van het Griekse Helios (zon) en Anthos (bloem).
Denk bij het maken van een zonnebloemboeket eens aan een combinatie met calla, gladiool, dahlia en celosia.
Ook mooi om zonnebloemen te combineren en zichtbaar op de foto zijn gladiolen, alstroemeria’s, celosia’s en asclepia. Met een stuk steekschuim als basis bouw je dit boeket van boven naar beneden, eerst de gladiolen, dan de alstroemeria's, vervolgens de zonnebloemen en de celosia's en als laatste de asclepia's. Vind je dit iets te ambitieus, vraag dan de bloemist om het boeket te maken.